Anduze

Plaatsen > Anduze

Anduze ligt in het Franse departement Gard in de regio Languedoc-Roussillon. Anduze ligt aan de rand van de vlakte van Languedoc en aan de voet van de eerste zuidelijke heuvels van het Massif Central. Anduze ligt ten zuidoosten van St-Jean-du-Gard.

Anduze was rond 1625 een basis van de protestante troepen onder leiding van de Duc de Rohan. Anduze huisvest tegenwoordig 3243 (2004) inwoners .

De schilderachtige oude stad, met een klokkentoren uit 1320, is met het nabijgelegen natuurgebied de Cevennes Regio, een goed uitgangspunt voor tochten in de heuvels.

Les Casernes is de militaire kazerne die gebouwd werd in 1740 aan het “Plan de Brie” om onderdak te bieden aan het troepen van de koning. Tegenwoordig zit, aan de linkerkant van de protestante kerk de VVV en het stadhuis aan de rechterkant.

De Protestantse Kerk is een van de grootste in Frankrijk. De kerk werd gebouwd tussen 1820 en 1823 op de overblijfselen van de binnenplaats van de militaire kazerne. Drie gewelven, ondersteund door massale pilaren, vormen het middenschip. Het altaar gemaakt van marmer is een geschenk van een linwoner, Alexis d’Adhémar. De twee consoles zijn afkomstig van het standbeeld van Louis XIV dat tot die tijd in het Jardin du Peyrou in Montpellier stond.  De banken staan in een halfronde opstelling. Het orgel, geïnstalleerd in 1848, heeft zwaar te lijden gehad van de overstroming in 1958. Het orgel werd gerestaureerd in 1964 en voor het laatst gerestaureerd door de stichting “Les Amis de l’orgue” in 1992.

La Tour de l’Horloge, de klokkentoren, dateert uit 1320 en is gebouwd met 3 etages met een architectonische stijl vergelijkbaar met de sterke muren van de Aigues Mortes. Het werd de stadsklok in 1569 en werd gespaard bij de vernietiging van de sterke muren in 1629. De reden van deze wonderbare uitsluiting van vernietiging zou door de kardinaal van Richelieu zijn ingegeven toen hij zei: “Het is Gods vinger die wijst naar de hemel”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *