Amboise

Plaatsen > Amboise.

Amboise is een kleine stad met ca. 10.000 inwoners. De stad is gelegen aan de oever van de rivier de Loire.

Het dominante slot van Amboise was een van de mooiste en oudste Koninklijke residenties in het dal van de Loire. Het slot heeft een zware toren genaamd ‘des Minimes’. In het interieur vindt u een bijzondere ‘wentelende helling’. Deze helling is gemaakt zodat hierover ruiters naar boven kunnen lopen. Bovenin het slot vindt u de sierlijke Koninklijke vertrekken uit het einde van de 15de eeuw. Onder de Statenzaal, vindt u de zaal voor de wacht. Aan de rand van het terras staat de St-Hubert Kapel. Deze kapel is een laatgotisch kunstwerk met een prachtig gebeeldhouwd portaal. Het mooie interieur is een bezoekje waard.

In de stad Amboise vindt u het voormalige klooster van de minderbroeders. Ook de Romaanse kerk van St Denis uit de 12de eeuw is een bezichtiging waard. Amboise  huisvest in ‘hótel Joyeuse’ het postmuseum (dagelijks open behalve op dinsdag).

Op loopafstand (langs de rue Victor-Hugo) van het kasteel (600 m) staat het sierlijke 15de-eeuwse kasteeltje St-Cloud (ook wet Clos-Lucé genoemd). In dit kasteeltje heeft Leonardo da Vinci zijn laatste jaren gewoond en overleed hij in 1519. U kunt het kasteeltje bezichtigen want het is, met uitzondering van januari, dagelijks open. In het kasteeltje treft u een expositie van 40 door IBM gemaakt maquettes van de uitvindingen van Leonardo da Vinci. De maquettes zijn gemaakt aan de hand van de originele tekeningen.

De pagode de Chanteloup ligt 3 km ten zuidwesten van Amboise. Deze in Chinese stijl gebouwde pagode is een overblijfsel van het schitterend landgoed uit 1775 van de hertog van Choiseul, de minister van Buitenlandse Zaken van Lodewijk XV. De pagode is nog altijd 44 m hoog en bestaat uit 6 telkens inspringende etages. Eenmaal bovengekomen krijgt u een prachtig uitzicht over de Loire en het 5000 hectare grote bos van Amboise.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *