Verkeersboetes

Op deze pagina een overzicht van de boetes in Frankrijk op de meest voorkomende (kleine) overtredingen.

Snelheidsovertreding
Tot 20 km/h in de bebouwde kom en op gewone wegen en tot 30 km/h op de autosnelwegen: EUR 100 (direct betalen).
Snelheidsovertreding tot 40 km/h: EUR 140 (direct waarborgsom betalen van 140 euro).
Snelheidsovertreding met meer dan 40 km/h: tot EUR 1.500 (direct waarborgsom betalen van EUR 140 tot EUR 750).

Overtreden inhaalverbod
Op het overtreden van een inhaalverbod en/of het overschrijden van een doorgetrokken witte streep: tot EUR 750 (buitenlanders: direct waarborgsom betalen van EUR 140).

Rood Licht
Door rood licht rijden: tot 750 euro (buitenlanders: waarborgsom van EUR 140).

Veiligheidsgordel
Rijden zonder veiligheidsgordel: EUR 35 tot EUR 150 (bij betaling binnen drie dagen: EUR 20).

Veiligheidshesje in de auto
Sinds 2008 is het in Frankrijk verplicht om een veiligheidsdriehoek én een fluorescerend hesje in de auto te hebben. Dit laatste moet je meteen kunnen aanhtrekken om de driehoek te plaatsen, dus het hesje moet binnen handbereik zijn (en niet in de kofferbak liggen!). Als je geen veiligheidshesje hebt, kun je rekenen op een boete van 135 euro.

Alcohol
Rijden onder invloed (= boven 0,5 promille): van 0,5 tot 0,8 promille tussen EUR 140 en EUR 750.Boven de 0,8 promille: vanaf
EUR 4.500(!)+ inhouding van rijbewijs gedurende 72 uur en ontzegging rijbevoegdheid voor drie maanden tot vijf jaar plus eventuele strafvervolging (waarborgsom voor buitenlanders: EUR 1.150 tot EUR 2.250, direct betalen).

Geen milieusticker  
Wie op een doordeweekse dag tussen 8.00 uur en 20.00 uur de Franse hoofdstad Parijs wil binnenrijden, heeft sinds 1 januari 20217 een ecovignet nodig, de CritÁir-sticker. Heb je die niet, dan kost je dat 68 euro.

Koptelefoon tijdens rijden (ook op de fiets!)
Bellen met een mobiele telefoon in de auto of op de fiets was al lang een overtreding in Frankrijk, maar sinds 2015 is ook het gebruik van oortjes (voor bellen of muziek) verboden voor alle weggebruikers. Een boete kost  135 euro.

Doorrijden tot op het fietsvak voor het stoplicht
Met je auto op het fietsvak (sas-vélo) staan is ook zo’n overtreding die op afstand (met een beveiligingscamera) gesignaleerd kan worden. Een boete kost 90 euro.

Kinderen op de fiets zonder helm
Vanaf 22 maart 2017 geldt een verbod op het fietsen zonder helm voor kinderen jonger dan 12 jaar. Hun volwassen begeleider gaat op de bon, de kinderen zelf niet. Een boete kost 135 euro.

Fietsers
Sinds 2008 zijn fietsers in Frankrijk verplicht om een reflecterend hesje te dragen als ze zich na het vallen van de nacht buiten de bebouwde kom begeven. Ook is het verboden zodra het donker is (zelfs in de stad) om naast elkaar te fietsen. Boete: 35 euro.

Boetekorting bij snel betalen van lichte overtredingen.
Krijgt u in Frankrijk een boete voor een lichte overtreding, zoals fout parkeren of het niet dragen van autogordels? Dan krijgt u 30 procent ‘korting’ wanneer u die boete onmiddellijk of binnen drie dagen aan de politie betaalt.
Wie te laat betaalt (meer dan 45 dagen), krijgt in Frankrijk te maken met een extreme verhoging: de boete wordt dan drie keer zo hoog.

Hoe betaalt u een Franse verkeersboete ?
Indien u zich in Frankrijk bevindt, kunt u uw bekeuring betalen door middel van een “timbre amende” die u in een “tabac” kunt kopen of op het belastingkantoor.
Zo niet, dan kunt u online betalen op dit adres : https://www.amendes.gouv.fr/portail/index.jsp?lang=nl voor boetes waarop de term “télépaiement” staat afgedrukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *