Oradour sur Glane

Plaatsen > Oradour sur Glane

Oradour-sur-Glane is een gemeente en plaats in de regio Limousin, departement Haute-Vienne (87) in het arrondissement Rochechouart.

Het oude dorp werd in 1944 vernietigd. Na de tweede wereld oorlog werd het dorp nabij de ruïnes herbouwd. De ruines zijn, tot op de dag van vandaag, onaangeroerd gebleven en vormen zo een monument voor de onschuldige inwoners van Oradour sur Glane die tijdens een vergeldingsactie door de Duitse SS werden omgebracht.

Op 6 juni 1944 landden de geallieerden in Normandië. In de onrust die hierna ontstond werd door het franse verzet op 8 juni 1944 in Saint-Junien, een plaatsje nabij Oradour, een spoorbrug opgeblazen. Hierbij werden twee Duitse soldaten gedood. Ook werd Majoor Helmut Kämpfe gevangen genomen, een vriend van majoor Adolf Diekmann. Als vergelding voor de dood van de soldaten, andere bronnen spreken over een zoektocht naar Majoor Helmut Kämpfe, hebben de SS-ers, onder leiding van majoor Adolf Diekmann, toegeslagen in Oradour-sur-Glane op 10 juni 1944. Het dorp werd die dag door het eerste regiment ‘Der Führer’ van de 2. SS-Panzer-Division Das Reich, onder leiding van Majoor Dickman ingesloten. Alle inwoners werden vermoord en het gehele dorp verwoest. Bij deze vergeldingsactie werden 642 mensen vermoord, 190 mannen, 245 vrouwen en 207 kinderen. Slechts zes personen overleefden het bloedbad.

Alles is nog altijd zoals het op 10 juni 1944 was, het maakt inmiddels deel uit van het permanente Herdenkingscentrum Oradour, een soort museum van forse omvang met alles er op en eraan. De ruïne zelf is ommuurd, delen zijn afgezet omdat door weer en wind instortingsgevaar bestaat.

Een bezoek aan Oradour is de omweg zeker waard! Het is een uniek monument, omdat men het in de staat heeft gelaten waarin men het heeft aangetroffen na de noodlottige dag in 1944. Zelfs de auto’s in de garages, evenals de auto van de huisarts op het dorpsplein, heeft men gewoon laten staan…

Meer informatie: http://www.oradour.info/
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *