Nancy

Plaatsen > Nancy

Nancy is een stad in Frankrijk. Nancy is ontstaan in de 11e eeuw, telt in 2005 ongeveer 105.000 inwoners en is de hoofdstad het departement Meurthe-et-Moselle in de regio Lotharingen (Lorraine).

Sinterklaas
Ook in Lorraine loopt iedereen uit voor feest van Sint-Nicolaas. Als u denkt dat St. Nicolaas alleen in Nederland gevierd wordt heeft u het mis. Ook de regio Lorraine in Noord-Frankrijk viert het grote kinderfeest. Sint Nicolaas wordt in Lorraine al sinds de Middeleeuwen vereerd als beschermheilige. Op 6 december wordt de goedheiligman in Lorraine herdacht. Op zijn verjaardag trekken grote stoeten door dorpen en steden, waarbij de heiligman lekkers uitdeelt aan de brave kinderen. Hij wordt hierbij vergezeld door Père Fouettard (de Nederlandse Zwarte Piet).
Groot is de drukte bij de verwelkoming van Sint-Nicolaas op het Place Stanislas in Nancy. Het Sinterklaasfeest wordt in Nancy elk jaar gevierd. Niet, zoals bij ons in Nederland, met de intocht van Pakjesboot 12, maar met uitbundige optochten.  In Nancy vindt een bonte optocht en een geweldig vuurwerk plaats op het beroemde Place Stanislas. Hierbij zijn zo’n 100.000 toeschouwers aanwezig. De volgende dag gaat de parade van Cours Léopold naar het Place de la Carrière met ter afsluiting een speech van de “Sint” en een lichtshow. Naast al deze feestelijkheden gaat Sint Nicolaas, net als in Nederland, in de dorpen bij de kinderen op school langs om snoep uit te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *