Lac de Bourget

Max. Lengte18 km
Max. Breedte3,5 kilometer
Oppervlakte44,5 vierkante kilometer
Gemiddelde diepte85m
Max. Diepte145 m
Oppervlaktehoogte231,5 meter

Het meer van Bourget (Lac du Bourget) is een meer in het departement Savoie in Frankrijk. Het is het grootste en diepste meer van Frankrijk.

De bekendste stad aan de kust is Aix-les-Bains. Chambery, de hoofdstad van Savoie, ligt 10 km ten zuiden van het meer. Het meer dankt zijn naam aan de stad Le Bourget-du-Lac, aan de zuidkust. Het meer wordt voor het grootste deel gevoed door de rivier de Leysse en andere kleine rivieren. Het mondt uit in de richting van de rivier de Rhône via het Canal de Savieres, een kunstmatig kanaal. Het is ook een Ramsar-site (internationaal verdrag voor het behoud en duurzaam gebruik van wetlands).

rondvaart op het meer van Bourget

Rondvaarten starten in Le Bourget-du-Lac of Aix-les-Bains en worden tijdens de zomer verzorgd door particuliere bedrijven. Vanuit talrijke havens rondom het meer worden recreatieboten en sportactiviteiten aangeboden. Je moet echter voorzichtig zijn en rekening houden met La Traverse, een thermische wind die onvoorspelbaar en soms erg hard waait aan de zuidelijke oevers van het meer. De westelijke wind waait aan het eind van de middag over de Chat Mountain en steekt het meer over, waardoor windsurfers en zeilers in de val worden gelokt.

Er zijn talrijke havens aan het meer van Bourget:

  • Aix-les-Bains: le Grand Port, le Petit Port.
  • Bourdeau: de haven van Bourdeau.
  • Le Bourget-du-Lac: le port de Charpignat, le port des Grebes, le port des Mirandelles, le port des Mouettes, le port de la Leysse.
  • Brison-Saint-Innocent: de haven van Brison.
  • Chatillon: de haven van Chatillon.
  • Conjux: le port de La Chatière.
  • Tresserve: le Bon Port.
  • Viviers-du-Lac: de haven van Quatre Chemins.

Met zoveel havens wordt lekker rondvaren eenvoudiger en leuker.

Toerisme en cultuur aan het meer van Bourget

Het meer van Bourget is in de zomer een zeer gewilde toeristische bestemming, dankzij de stranden (je moet betalen voor toegang tot sommige stranden in juli-augustus) en de andere wateractiviteiten (zeilen, waterskiën, duiken). De watertemperatuur ligt in de zomer doorgaans tussen de 20 en 25°C.

Vanwege de steile hellingen in sommige delen zijn de westelijke oevers beschermd tegen dichte bebouwing, waarbij het gebied tussen de Hautecombe Abbey in het noorden en Bourdeau en Bourget-du-lac in het zuiden vrijwel onaangetast is gebleven.

Daar staat tegenover dat de oostkust verstedelijkt is (Aix-les-bains) langs de weg en de spoorlijn. In deze omgeving (vooral in het zuidoosten) zijn veel restaurants en nachtclubs te vinden.

De koninklijke abdij van Hautecombe, “Saint-Denis Savoyarde”, waakt hier over de graven van de vorsten van “La Maison de Savoie”. Het is gerestaureerd in de 19e eeuw en kan in de zomer bezocht worden. Delen van de abdij zijn verboden terrein omdat er nog altijd monniken wonen. In en rond de abdij zijn meer dan 300 marmeren beelden te vinden.

Thomas II Castle werd gebouwd in de 13e eeuw, maar ligt momenteel in puin. Het is gelegen aan de monding van “la Leysse”. De gouden eeuw lag tussen de 13e en de 15e eeuw, toen het “Maison de Savoie” het als hoofdverblijf gebruikte.

U kunt het meer ook van bovenaf bekijken, hetzij vanuit het panoramische uitkijkpunt op de Chambotte-berg, of vanuit de uitkijkpunten van Revard of Relais du Mont de Chat. Maar het beste plekje ligt een paar honderd meter verderop, bij het 360° panoramische uitkijkpunt van Le Mollard Noir.

Activiteiten aan het meer van Bourget

Er zijn verschillende soorten activiteiten die kunnen worden ondernomen aan het meer van Bourget. Net als op andere Franse meren kun je zwemmen, een boot huren, vissen, duiken, waterskiën, roeien of zeilen op het meer .

Aan het meer van Bourget vindt u twee roeiverenigingen. De Entente Nautique d’Aviron D’Aix-les-bains en de Club Nautique Chambery – Le Bourget du Lac Aviron .

Als u wilt duiken in het meer van Bourget, kunt u informatie inwinnen bij de vereniging Club de Plongee Aix-les-Bains – Lac du Bourget . Ze bieden ook lessen voor beginners en meer ervaren duikers.

Het meer van Bourget is een perfecte plek als u wilt gaan waterskiën . U kunt contact opnemen met Vereniging Ski Nautique Aix-les-Bains . Ze bieden hun diensten aan voor zowel beginners als clubleden. Er zijn ook verschillende andere verenigingen, zoals Takamaka die wakeboard-, monoski-, wakeskate- of wakesurfdiensten aanbieden, of de Ecole de Wake et de Ski Nautique du Bourget , een waterskischool die lessen aanbiedt. Ten slotte kunt u contact opnemen met de Chatillon Ski Nautique , een andere waterski-, wakeboard- en wakesurfclub aan het meer van Bourget.

Net als de meeste andere Franse meren is het verboden om een ​​jetski te gebruiken op het meer van Bourget, omdat dit als gevaarlijk wordt beschouwd voor anderen die het meer gebruiken.