Duinkerken

Plaatsen > Duinkerken

Duinkerke of Duinkerken (Frans: Dunkerque) is een stad in Frankrijk, in de regio Noord-Nauw van Calais (Nord-Pas-de-Calais), aan de grens met België. De stad zelf telt ruim 70.000 inwoners.

De havenstad behoorde vroeger tot het graafschap Vlaanderen; tijdens de Tachtigjarige Oorlog opereerden vanuit de stad de Duinkerker Kapers; Duinkerken was berucht om zijn zeerovers, aan wie voor 1600 reeds menig Nederlands schip met zijn bemanning ten prooi was gevallen. Iedereen heeft wel eens gehoord van de slag bij Nieuwpoort in 1600. Minder bekend is, dat het toen de bedoeling was om Duinkerken te veroveren en plat te branden. Dat ze zover niet kwamen, is een ander verhaal.

Sinds 1662 (in 1713 bevestigd in de Vrede van Utrecht) maakt Duinkerken deel uit van Frans-Vlaanderen.

Duinkerken was een strategische plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog en is wereldwijd bekend vanwege de grote evacuatie van het Britse expeditieleger, genaamd Operatie Dynamo, die zich langs de stranden van Duinkerken in mei – juni 1940 voltrok. Deze vlucht zorgde voor een belangrijke recuperatie van een goed opgeleid officierenkorps, soldaten en oorlogsmaterieel. Dit heeft het Verenigd Koninkrijk geholpen bij zijn verder verzet tegen Nazi-Duitsland.

Dankzij haar ligging aan de Noordzee kon Duinkerken in het begin van de jaren zestig een belangrijke haven worden. Als derde Franse handelshaven (invoer van ijzererts) is de stad gespecialiseerd in zware industrie (staalindustrie, aluminiummetallurgie, cementfabricage, aardolieraffinaderij, scheepswerven). De industriehaven strekt zich over zo’n twintig kilometer ten zuidwesten van Duinkerke uit en omsluit de kerncentrale van Gravelines.

Place du Minck
Een goede plek om uw bezichtiging van Duinkerken te beginnen is de Place du Minck waar je de kreten van de visser hoort bij de verkoop van hun vers gevangen vis. Om in het maritiem thema van Duinkerken te blijven raden we u een bezoek aan het Musee Portuaire aan, gehuisvest in een voormalige tabaksfabriek. Ook boottochten vertrekken vanaf de Place du Minck.

Oude stad Duinkerken
In de oude stad vind je een standbeeld van een van de zeevarende helden van Duinkerken, John Bart, een 17e-eeuwse kaper, die Engelse en Nederlandse schepen plunderde. John Bart is begraven in de Eglise St-Elooi.

Dynamo Museum
Het Dynamo museum is gewijd aan de operatie Dynamo zoals eerder aangehaald. Dit museum wordt gerund door vrijwilligers. Het gebouw is gelegen tussen het stadscentrum van Duinkerken en de badplaats Malo les Bains. Bezoekers zijn welkom van april tot september in de kazematten van Bastion 32. Deze vesting dateert uit het eind van de 19e eeuw. Bastion 32 was het hoofdkwartier van de Franse troepen tijdens de operatie Dynamo. Meer informatie: http://www.dynamo-dunkerque.com/index.php?version=anglais&rub=
Telefoon: 00 33 (0) 3 28 26 27 81, Email: dayanlucien@orange.fr of dunkerque.memorial.du.souvenir@gmail.com

Blockhaus d’Eperlecques
Aan de D600 tussen Duinkerken en St-Omer, St-Omer 62500 staat een betonnen bunker gebouwd door 3000 dwangarbeiders. In de bunker vindt u nu een museum over de Tweede Wereldoorlog.

Musee Portuaire
Musee Portuaire aan 9 quai de la Citadelle, Duinkerken 59140 vertelt het verhaal van het zeevarende verleden van Duinkerken.

Dewulf & Marchand duinen
Ongeveer 5 km ten NO van Malo-les-Bains, Dunkerque 59140 ligt een mooi duingebied. Ons advies: neem een ​​van de vele wandelpaden van deze fantastische duinen en ontdek deze prachtoge omgeving.

Musee d’Art Contemporain
Het Musee d’Art Contemporain vindt u aan de Ave des Bains, Duinkerken 59140. Het Musee d’Art Contemporain huisvest werken van Karel Appel, Vasarely, Cesar en andere na-oorlogse kunstenaars. Indien u een kunstliefhebber bent zeker een aanrader.

Bron: Informatie van Dunkerque Office de tourisme, rue de L’Amiral Ronarc’h Duinkerken 59140.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *