Belvès

Plaatsen > Belvès

Belvès is een plaats in het departement Dordogne. Belvès ligt in de Périgord Noir in de regio Aquitanië. Belvès heeft 1431 inwoners.

In het middeleeuwse plaatsje Belvès treft u maar liefst 7 klokkentorens, gebouwd op een rotsachtige uitloper die uitsteekt boven de vallei de Nauze. Belvès ligt aan de rand van het massief van de Bessède. Via de D710 is Belvès bereikbaar vanuit Périgueux. Belvès ligt niet ver van Saint Cyprien.

Al 250 jaar voor onze jaartelling werd Belvès bewoond door een Keltische stam aan welke het stadje haar naam ontleent: de Bellovaken. Belvès werd in de elfde eeuw een belangrijk vestingwerk door haar strategische positie op de rotsachtige uitloper.

In het oudste versterkte gedeelte van Belvès, het Castrum, bevinden zich cerschilelnde historische panden. We noemen er enkele. De oude wachttoren, de ’toren voor de toehoorders’ uit de elfde eeuw. Het Hotel Bontemps, uit de twaalfde eeuw met een renaissancistische voorgevel. De vestingwallen met een versterkte poort die de stad toendertijd omringde en één van de verdedigingstorens, verrijkt met een vijftiende eeuwse klokkentoren. Deze klokkentoren is zeer prominent aanwezig op de Place des Armes waar elke zaterdagochtend de markt wordt gehouden. Deze markt is op zichzelf al een bezienswaardigheid. Het marktplein is gelegen onder een overkapping met 23 zuilen. Deze overkapping is 500 jaar oud en als u goed zoekt vindt u nog altijd de ketting van de schandpaal waaraan vroeger de veroordeelden werden opgehangen. Door verder door de stad te dwalen komt u nog het kasteel of het oude klooster van de Gebroeders Prêcheurs tegen. Deze, en andere bezienswaardigheden zijn te vinden in de kleine straatjes en steegjes met leuke, poëtische namen zoals de “rue du Petit Sol”, de “rue du Bout du Monde” of de “rue de L’Oiseau qui Chante”.

Niet ver van Belvès vindt U de ingang van de grotwoningen (troglodieten). Deze grotwoningen zijn aangebracht in de grotten van een een middeleeuwse kloof. De grotwoningen werden bewoond van de dertiende eeuw tot de achttiende eeuw. Een indrukwekkende rondleiding krigjt u o.l.v. een gids het gehele jaar door.

In de omgeving van Belvès zijn vele andere bewonderenswaardige Plaatsen te vinden zoals Sarlat, Lascaux, de Dordogne, Rocamadour, Cahors en Bergerac.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *