Banne

Plaatsen > Banne

Banne is een dorp in het canton des Vans,  Arrondissement de Largentière, in de Ardeche. In 2006 woonden er 568 inwoners in Benne. De bevolking speelt op zomeravonden jeux des boules rond de fontein.

De naam van het dorp is afkomstig uit de oude Keltische taal en betekend zoveel als “top, piek”. Als u Banne bezoekt zult u merken dat deze naam niet vanzelf is ontstaan. Het dorp is gebouwd op de helling waar kalkvlakte de eerste uitlopers van de Cevennen ontmoet.  Het dorp is in twee wijken verdeeld en ligt rond de vesting en de kerk.

Bezienswaardigheden:

De restanten van het kasteel zijn zeker een bezoek waard. Het kasteel is gebouwd op een bergpunt. De vesting is in de Middeleeuwen gebouwd en in de Renaissance tot een woonkasteel verbouwd. Helaas ging het kasteel in de Franse Revolutie verloren. In een tijd waarin stenen waardevol waren werden ze gebruikt voor de bouw van de huizen in het dorp. Tijdens uw bezoek vindt u nog altijd dDe stallen van 54 m lang en 8 m breed. De restanten van de hoofdingang, de keukens, twee zalen en de oven zijn weer blootgelegd waardoor u een indruk krijgt van de omvang van dit kasteel. De ruïne van het kasteel is in de zomer prachtig verlicht. In de zomerse avonden vinden er in het kasteel muziekovondenplaats.

Musée de L’oeuf décoré et de l’icône.
Het museum van het verzierde ei en de icoon herbergt een collectie echte eieren (kip, eend, gans, struisvogel…) versierd met stro, papier, was en wasafdekking (batik) uit diverse Europese landen. Unieke stukken bewerkt met gevarieerde technieken: beschilderde, geborduurde, uitgesneden en opengewerkte eieren. Het museum heeft ook een collectie iconen uit de 18e en 19e eeuw. U vindt het museum op 07460 Banne Tel./Fax: 04 75 39 85 11

cc  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *