Innovatie

Frankrijk is in 20-16 en 2017 uitgeroepen tot één van de meest innovatieve landen ter wereld.

Dat blijkt uit de lijst met de 100 meest innovatieve bedrijven en overheidsinstanties, die “Clarivate Analytics”, het onderzoeks- en consultancybureau voor wetenschappelijke informatie en industrieel eigendom, op 11 januari 2017 publiceerde.  Met tien Franse bedrijven en onderzoeksinstellingen die in de ranking zijn opgenomen, is Frankrijk is het derde meest innovatieve land ter wereld.

Frankrijk staat wereldwijd bekend om de ondersteuning aan start-ups. Op de Consumer Electronic Show in Las Vegas vorige week was Frankrijk de voornaamste Europese delegatie, vlak na de VS en China.

Op 16 januari werden meer dan 150 buitenlandse bestuurders van innovatieve bedrijven verwelkomd in Parijs voor de lancering van de tweede editie van “French Tech Ticket”, de internationale wedstrijd voor start-ups waarbij een aantal start-ups een jaar lang wordt begeleid in Franse incubatoren. Dit programma wordt ondersteund door het diplomatieke netwerk van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Ontwikkeling.

Een aantal Bretonse ondernemers, waaronder BA Systèmes, Coriolis Composites en Socomore, hebben in 2015 het Breizh Lab opgezet, een AirBnB-achtig platform voor ondernemers en startuppers, maar met gesloten beurzen. Het idee is dat ondernemers die ruimte over hebben, dat kan labruimte zijn, of fabrieks- of kantoorruimte, deze op het platform gratis aanbieden aan een industriële start up die ruimte zoekt. Indien beiden het eens worden, tekent de start up een contract voor 6 maanden dat maximaal 5 keer verlengd kan worden.
Een van de (verplichte!) basisprincipes is dat de kruisbestuiving tussen ontvangend bedrijf en gast-start up gevoed wordt tijdens de koffiepauze. Dit stimuleert de uitwisseling van miljarden neuronen, aldus Breizh Lab, en stimuleert zo de innovatie binnen het ontvangende bedrijf. Verder draagt het bedrijf bij aan het scheppen van banen, aan de lokale economie en aan de innovatieversterking.

Bron: diverse Persberichten ambassade van Frankrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *