Franse Taal, de geschiedenis van

Thema’s > De Geschiedenis van de Franse Taal

Het Frans is een Romaanse taal, een tak van de Indo-Europese talenfamilie. De taal stamt af van het Latijn dat in het Romeinse Rijk gesproken werd, maar is door de eeuwen heen ook sterk beïnvloed door de Keltische en Frankische talen die destijds in de regio voorkwamen. In de Middeleeuwen sprak men in het noorden van het Frankrijk het langue d’oïl, terwijl er in het zuiden voornamelijk het langue d’oc gesproken werd. Het dialect van Parijs en het omliggende Île-de-France ontwikkelde zich in de 13e eeuw tot een geschreven taal, het françois. Deze taal zou zich uiteindelijk tot het moderne Frans ontwikkelen.

Tussen de 17e en 19e eeuw ontwikkelde het Frans zich tot de taal van de elite in Europa. De taal werd door de adel en intellectuele elite gebruikt als lingua franca – aan het hof van Catherine II van Rusland werd zelfs alleen maar Frans gesproken. Hoewel het Frans zich over de komende eeuwen over een steeds groter gebied verspreidde, werd de taal pas na de Franse Revolutie de officiële taal van Frankrijk. Voor deze tijd sprak maar de helft van de inwoners het officiële Frans. Tijdens de koloniale periode werd de taal ook door Afrika, Noord-Amerika, de Caraïben, Polynesië en Azië verspreid. Vooral in de voormalige kolonieën in Afrika word de taal nog steeds gebruikt als lingua franca.

Tegenwoordig wordt de taal wereldwijd door een geschatte 270 miljoen mensen gesproken. Het is de officiële taal in 29 landen, en een geschatte 110 miljoen mensen spreken Frans als moedertaal. Buiten deze landen is het Frans één van de meest voorkomende tweede talen, en is daardoor één van de meest handige talen om te leren. Hiernaast stelt men in Frankrijk het vaak ook op prijs in het Frans aangesproken te worden, aangezien er over het algemeen geen Engels gesproken wordt. In Nederland hebben veel mensen een redelijke kennis van de taal, maar de meesten spreken geen vloeiend Frans. Een goede manier om je talenkennis te verbeteren is een taalcursus volgen, maar taalreizen zijn een goed alternatief. Door een cursus Frans in Frankrijk te volgen is het mogelijk om de taal met moedertaalsprekers te beoefenen, waardoor de je de taal sneller leert én beter onthoudt.

Pagina met bijdragen van Darren Chang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *