Sark

Plaatsen > Sark

Het kanaaleiland Sark ligt voor de kust van Normandie. Sark is geen onderdeel van Frankrijk maar maakt als onderdeel van het baljuwschap Guernsey deel uit van het Britse Gemenebest.

Sark heeft geen eigen luchthaven noch heeft de haven de capaciteit voor grote passagiersveerboten. De bezoekers aan Sark reizen daarom nagenoeg altijd via één van de twee naburige Eilanden: Guernsey of Jersey. Vanuit Frankrijk kunnen de passagiers de snelle veerbootdiensten van St Malo gebruiken om of Jersey of Guernsey te bereiken. Vanaf daar gaat een regelmatige verbinding naar Sark.

Sark was tot 2006 de laatste feodale staat van Europa. Maar in 2006 heeft de regering, na vierhonderd jaar, de macht overgedragen aan het volk. Tot die tijd werd het eiland van 5,5 vierkante kilometer bestuurd door de landeigenaren, een paar volksvertegenwoordigers en een leenheer.

De circa 600 inwoners van Sark hadden zich al in maart in een referendum uitgesproken voor de hervormingen. De democratisering was nodig om te voldoen aan het Europese wetgeving op het gebied van mensenrechten.

Het is nog onduidelijk of de leenheer, of seigneur, van Sark afstand moet doen van zijn privileges. Zo is hij de enige persoon op het eiland die biggen en een ongesteriliseerd teefje mag houden. Daarnaast heeft hij recht op een deel van de verkoopprijs van al het onroerend goed dat op het eiland van eigenaar wisselt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *