Saissac

Plaatsen > Saissac

Saissac is een middeleeuwse plaats met een oud kasteel.  Een bezoek aan het indrukwekkende kasteel is de moeite waard. U kunt in Saissac heerlijk dwalen door de oude straatjes.

In de boeken is terug te vinden dat in het jaar 960 op deze plek een sterk Karolingisch fort stond. In de 11de eeuw was de familie die hier woonde één van de belangrijkste families in de Montagne Noire. De kasteelheer, die ondergeschikt was aan de graaf van Carcassonne, begon in deze periode met de versterking van zijn fortificaties. De 12de eeuw werd gemarkeerd door de talloze conflicten tussen de Heren van Toulouse en Barcelona over de heerschappij van de Midi. In deze roerige tijden ontstonden er ommuurde steden en versterkte burchten en het was in deze periode dat de Katharen zich met name in dit gebied achter veilige muren konden schuilhouden.

Ook Saissac diende als schuilplaats, omdat Bertrand de Saissac de Katharen steunde. Ook de bekende troubadour Peire Vidal was vaak op het kasteel van Saissac te gast. Tijdens de Kruistochten tegen de Katharen werden alle Heren in de Languedoc die deze mensen beschermden vogelvrij verklaard. Hun kastelen werden ingenomen en hun bezittingen kwamen “onder de kroon van Frankrijk”. Franse nobelen profiteerden hiervan en konden zo in een korte tijd grote stukken land en meerdere burchten in hun bezit krijgen, als dank voor hun strijd tegen de Katharen en hun beschermheren. Jourdain de Saissac gelukte het tijdelijk zijn kasteel weer terug te krijgen, maar na 1242 moest hij zich weer overgeven.

De bewoners van de Montagne Noire hebben een zwak voor de Katharen, die ondanks de Inquisitie en hun harde strijd om de Katharen te vernietigen, zich in de 12de en 13de eeuw in de dorpjes in de Montagne Noire hebben kunnen handhaven.

In het museum van oude ambachten (volkenkunde) is een leuke verzameling ondergebracht. Dit museum is in juli en augustus en tijdens de Franse schoolvakanties geopend, en op afspraak ook in de overige maanden. Tel: 04-68244780.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *