Roquefort-sur-Soulzon

Plaatsen > Roquefort-sur-Soulzon

Roquefort-sur-Soulzon is een plaatsje tussen Millau en St-Affrique in het zuiden van het departement Aveyron in de regio Midi-Pyrénées.  In Roquefort-sur-Soulzon wonen 679 inwoners (1999).

Roquefort is beroemd door de blauw-aderkaas die hier haar oorsprong vindt. Volgens de overlevering is de kaas honderd jaar geleden ontstaan toen een schaapherder zijn broodje met kaas in een grot van Le Cambalou vergat. Lange tijd later vond hij het blokje kaas terug, onder de schimmel, maar wel eetbaar – en zelfs lekkerder dan de gewone. Het toevallige experiment groeide uit tot een techniek en de roquefortkaas was geboren.

Nog altijd rijpen in de donkere grotten de kazen totdat ze de kenmerkende Roquefort-smaak hebben. Een aantal grotten zijn gewoon open voor publiek, maar vaak liggen de kazen in het hoogseizoen al in de winkel. Vanaf juni worden de kazen namelijk uit de grotten gehaald om verwerkt te worden voor consumptie. Toch kun je ook dan terecht bij de Roquefort grotten voor een rondleiding.

Ook als de schapenkaas niet uit de streek komt, kan een kaas de stempel Roquefort verdienen. Dit heeft met het rijpingsproces te maken. Als de kaas rijpt in een speciale, natuurlijke grot in de omgeving van Roquefort-sur-Soulzon, dan krijgt het de officiële naam. Vanaf juni kun je de kaas kopen die rechtstreeks uit de grotten komt. De zomermaanden zijn dus bij uitstek de tijd om een lekker stukje te serveren na het diner. Bijvoorbeeld met een goede Sauternes (dessertwijn).

Meer over Franse kaas vindt u op onze thema pagina Franse Kaas.

Meer informatie: Office du Tourisme, Avenue Lauras, 12250 Roquefort sur Soulzon.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *