Pradelles-Cabardès

Plaatsen > Pradelles-Cabardès

Pradelles-Cabardès is een op ca. 850 meter hoogte gelegen dorp. Het ligt vlak onder de hoogste top van de Montagne Noire, de Pic de Nore (1211 m), ongeveer in het midden van het berggebied van de Montagne Noire op een heuvelachtig plateau.

In de 13de eeuw was het dorp gespecialiseerd in het opslaan en bewaren van ijssneeuw voor Carcassonne en andere dorpen in het gebied. ’s Zomers werd het ijs gebruikt voor het goed houden van vlees en met name de handel in ijs ten behoeve van de herbergen was lucratief voor het dorpje. De eerste ijsputten waren holen in de grond bedekt met een stenen constructie, waardoor het opgeslagen ijs niet gemakkelijk kon ontdooien.

In de loop van de eeuwen werd de vraag naar ijs groter en groter. In 1902 waren er maar liefst 14 ijsputten en de ijsballen, die tot 50 kg wogen, werden door paarden uit de putten gehesen en ’s nachts vervoerd naar o.a. Carcassonne, Mazamet, Narbonne en Sète. In 1905 werden niet minder dan 30.000 ijsballen verkocht! Dit bracht het stadje grote welvaart.

Helaas, met de opkomst van de vrieskast in de 20ste eeuw verloor Pradelles zijn handel in ijs. Sinds 1923 zijn veel inwoners naar de grotere steden getrokken om werk te zoeken en vandaag de dag is het eens zo welvarende Pradelles een slapend dorp in de Montagne Noire.

Uit de 13de eeuw is echter een mooie en indrukwekkende Romaanse kerk overgebleven met achthoekige toren, die aan Johannes de Doper is gewijd. Hier en daar zijn de overblijfselen van de oude ijsputten te zien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *