Landerneau

Plaatsen > Landerneau

Landerneau, is een stad in Bretagne met een uitzonderlijke fraaie haven die nog steeds op volle toeren draait. Landerneau is zonder twijfel de meest karakteristieke brugstad van heel Frankrijk en misschien wel ver daar buiten.

Reeds in het Romeinse tijdperk lag hier een brug over de rivier. De stad Landerneau, gelegen tussen de rijke streken Léon en Cornouaille, markeert het begin van de uitmonding van de rivier Elorn. Deze loopt uit in Brest, de op één na grootste stad van Bretagne, met een grote open zeehaven. In Brest meerden als snel talloze handelsschepen en tevens de Nationale Marine aan, die allemaal van proviand voorzien dienden te worden.

Levensmiddelen, zeildoek en leer, de in het binnenland gesmede kanonkogels werden allen in Landerneau ingescheept. De houten brug, oorzaak van talloze ongelukken, werd in 1336 vervangen door een stenen brug bezaaid met kraampjes. In 1510 liet hertog Jan II van Rohan de brug herbouwen met huizen en winkels. De brug van Rohan is tegenwoordig samen met de Vecchio brug te Florence, één van de laatste en mooiste bewoonde bruggen van Europa.

Stroomopwaarts kan men de fraaie paalwoningen met leisteenmuren bewonderen (het grootste huis dateert uit de 16e eeuw), alsmede een merkwaardige woning uit de 17e eeuw opgetrokken uit gele stenen van Logonna. Het is gebouwd op de bedding van de rivier op de hoek van de oude kade van Cornouaille.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *