Hauterives

Plaatsen > Hauterives

Hauterives  ligt een uurtje rijden van Lyon. In Hauterives staat een van de vreemdste gebouwen van Frankrijk: het beroemde Palais Idéal du Facteur Cheval.

Het paleis is gemaakt door de plaatselijke postbode Ferdinand Cheval met kiezelstenen die hij verzamelde tijdens zijn dagelijkse postronde van 32 kilometer, welke hij te voet aflgede. Volgens het verhaal droomde de postbode al heel zijn leven van een eigen paleis. Toen hij op een dag in 1879 struikelde over een steen zag hij de droom weer voor zich. Dat was het moment dat hij besloot zijn eigen paleis te bouwen. Hij begon met het verzamelen van kiezelstenen. Hij maakte stapels met stenen en haalde die ’s nachts met een kruiwagen op. De eerste 20 jaar van de bouw was Cheval vooral bezig met de buitenmuren. In totaal was hij 33 jaar bezig met de bouw van zijn paleis. Dit zijn 10.000 dagen of te wel 93.000 uren.

Het gebouw bestaat inmiddels uit gangen, galerijen, trappen, terrassen en torens.

Als u het paleis bezoekt zult u veel invloeden van over de hele wereld in het gebouw tegen komen, terwijl Cheval zelf niet veel gereisd heeft. Kunstenaars als Picasso en Andre Breton bewonderde het droompaleis van Cheval. Het paleis wordt nu gezien als voorbeeld van Art Brut. Veel kenners denken dat ook Gaudi zich liet beïnvloeden door de barokke bouwstijl van Cheval. De inwoners van het dorp noemde Cheval de dorpsgek.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *