Cucugnan

Plaatsen > Cucugnan

Het Middeleeuwse pittoreske dorpje Cucugnan met slechts een paar honderd inwoners is omringd door wijngaarden van de Corbières en ligt ongeveer op de grens van de departementen Aude en Pyrénées-Orientales. Dit laatstvermelde departement staat bekend als de zonnigste streek van Europa. Het dorp is gesitueerd in de driehoek Perpignan, Narbonne en Carcassonne.

Het dorpje Cucugnan ligt op ca. 35 km ten westen van Perpignan temidden van de Katharenburchten “Château Queribus” en “Peyrepertuse”, die dateren uit de 13-de eeuw en een bezoek meer dan waard zijn. Het dorp is bekend door het kerkje met een beeld van een zwangere maagd Maria.

Maar dit mooie wijndorp werd pas “wereldberoemd” door de Franse schrijver Alphonse Daudet en zijn verhalenbundel “Lettres de mon moulin” (Brieven uit mijn molen). Eén van die verhalen heet “Le curé de Cucugnan” (De pastoor van Cucugnan) en beschrijft hoe pastoor Martin de inwoners van Cucugnan weer in zijn kerk krijgt. In een “donderpreek” beschrijft hij hoe hij in een droom een bezoek bracht aan de hemel, het vagevuur en de hel en… , de hele bevolking van Cucugnan zat in de hel!
De preek heeft zo’n impact dat Cucugnan op slag het meest godvruchtige dorp van Frankrijk wordt. Daudet haalde het verhaal bij de streekschrijver Achille Mir en je kan de beroemde preek gaan beluisteren in het kleine Théatre Achille Mir in het dorp (combinatietickets met een bezoek aan Quéribus).

Het dorp is zeer levendig en wordt druk bezocht door wandelaars en toeristen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat u er verschillende goede eetgelegenheden aantreft en tevens een tweetal caves alwaar u diverse wijnen kunt proeven en kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *