Cabrespine

Plaatsen > Cabrespine

Cabrespine ligt in de vallei van de Clamoux. Cabrespine is een heel oud plaatsje met een ruïne uit de 12de eeuw. Veel gebouwen, plaatsjes, kerken en kastelen in de Montagne Noire stammen uit deze periode. In de 12de en 13de eeuw vluchtten namelijk veel mensen de bergen in om daar een nieuw bestaan op te bouwen. In de bergen kon men in grotten en in de bossen zichzelf goed verstoppen wanneer er onheil dreigde. Deze mensen waren de Katharen, een volk dat een zijspoor van het door de Rooms katholieke kerk gepredikte christendom volgde en door de paus en de koning van Frankrijk werd vervolgd. Zij werden ketters genoemd en zouden een bedreiging hebben gevormd voor het katholieke christendom. Inmiddels heeft de paus in naam van de Rooms Katholieke Kerk zijn excuses aangeboden voor de miljoen mensen die in ongeveer twee eeuwen tijd op de brandstapel de dood vonden.

Tijdens de kruistochten tegen de Katharen was het kasteel het object van een gerechtelijk proces tussen Simon de Montfort en Guillaume, de abt van Lagrasse. De leider van de kruisridders had de rechten van Cabrespine verworven, zoals hij na iedere overwinning ook die van talloze andere gebieden had verworven. Rechter Thédise gaf het stadje en zijn burcht echter terug aan de abt en stelde Simon de Montfort in augustus 1215 op een andere manier schadeloos. Hoogstwaarschijnlijk door de nabijheid van de kastelen van Lastours heeft Cabrespine geen andere activiteit gekend tijdens de kruistochten.

De ruïne is slecht toegankelijk en het betreden van het terrein is op eigen risico. Het is een klein avontuur om door Cabrespine te wandelen. De kleine kronkelstraatjes lopen langs leegstaande middeleeuwse huizen, er zijn uitzichtpunten over de vallei van de Clamoux en u kunt ook hiervandaan wandelingen maken (vanaf de Place de l’Eglise).

Aan de hoofdstraat vindt u een café (Ch’Timi) waar u iets kunt nuttigen. Tegenover het café ziet u tijdens het seizoen een fruitstalletje. Aan de Clamoux rivieroever vindt u een visplaats waar u tijdens het visseizoen ook een hengel kunt huren. Daarnaast zit een klein eethuis waar u op afspraak een warme maaltijd kunt nuttigen. Aan de overkant van de Clamoux ter hoogte van de visplaats loopt een oud straatje richting de rotsen, genaamd Empasse de la Parfait, het “straatje van de Perfecta” een vrouwelijke Kathaarse overste. Waarschijnlijk zat zij verstopt in één van de vele grotten en holen van de omgeving.

In de 18de eeuw werd de gotische kerk gebouwd ter vervanging van een vroegere kerk. Binnen in de kerk kan men fraai beeldhouwwerk bewonderen. Behalve de aparte ervaring om door het oude dorp te lopen, de kerk te bezoeken of een wandeling te maken in de omgeving, is de grootste attractie van Cabrespine zijn beroemde Reuzengrot, de Gouffre de Cabrespine.

Gouffre de Cabrespine
Deze kloof is het bovenste deel van een ondergronds gangenstelsel, dat is uitgesleten door het water van de Clamoux. Door de grote afmetingen kan men hier wel spreken van een reuzenkloof. De rotsformaties bestaan uit uitgevloeide calcietmassa’s die door mineralen zijn gekleurd. Naast de bekendere stalactieten en stalagmieten ziet u ook gordijnen van aragoniet. De temperatuur in de grotten is constant en is slechts 15 graden, zodat u ‘s zomers het beste een vest kunt aantrekken. U mag fotograferen en filmen. De parkeerplaats is gratis en er zijn mogelijkheden om iets te nuttigen. Er is tevens een souvenirwinkel en een informatiepunt. De grot is tussen 12 en 2 uur gesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *