Auxerre

Plaatsen > Auxerre

Auxerre ligt op de linker oever van l’Yonne in het departement Yonne, regio Bourgondië. Het centrum wordt gevormd door een zeshoek, omringd door boulevards, de middeleeuwse stadswallen.

Auxerre is met name voor de wijn uit Chablis het handelscentrum, verder is er textiel en houtindustrie.

Bezienswaardig is de kathedraal van St-Etienne (= St.-Stefanus), 12de-16de eeuw. In de voorzijde 3 prachtig met beeldhouwwerk versierde portalen (let op de bas-reliëfs van de muurvlakken); schitterend stel ramen uit de 13de eeuw; in de crypte, 11 de eeuw, fresco uit de 11 de eeuw, ‘Christus te paard’.

Voormalige abdijkerk van St-Germain, 13de-14de eeuw (dagelijks open behalve dinsdag), crypten 9de eeuw, waarvan de muurschilderingen (het leven van St-Etienne) gerekend worden tot de oudste van Frankrijk (rond 850); de gebouwen van de abdij herbergen het museum St Germain waarvan enkel de Gallo-Romeinse zalen te bezichtigen zijn, belangrijk museumproject. Cultureel centrum (wisselende tentoonstellingen).

Museum Leblanc-Duvernoy; oude schilderkunst, aardewerk, sculpturen, Beauvais-wandkleden 18de eeuw enz. Conservatoire de la Nature Paul-Bert, en Musée d’Histoire NaturelIe. Geologisch Museum van Auxerre.

Oude huizen langs de rue de l’Horloge, place Charles-Surugue, Place Robillard, rue de Paris, rue Sous-Murs, rue Joubert.

Het museum ‘Du Coche d’Eau’ (trekschuit) is ingericht tot regionaal centrum voor volkskunst en ambacht. De musea zijn dagelijks open behalve op dinsdag en een aantal feestdagen. Maison de Feau met tentoonstelling over de problemen van het water Cs middags geopend).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *