Toulouse

Toulouse is een stad in zuidwest Frankrijk aan de oevers van de Rivier Garonne, halfverwege tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Toulouse had in 2004 een bevolking van 1,05 miljoen inwoners. Met dit aantal inwoners is het de op één na (Parijs) grootste stedelijk gebeid van Frankrijk.

Toulouse was tot de Franse revolutie de hoofdstad van de provincie Languedoc. Tijdens de Franse Revolutie werden de provincies afgeschaft. Tegenwoordig is Toulouse de hoofdstad van de Midi-Pyrénées, de grootste regio van Frankrijk en van het département Haute-Garonne.

Toulouse, ook wel La Ville Rose genoemd vanwege de prominente aanwezigheid van kenmerkende bakstenen in de architectuur, is een lust voor het oog. De stad krijgt haar kleur van de uit rode aarde vervaardigde bakstenen.

Toulouse is een stad waar u niet uitgekeken raakt. U kunt er genieten van de schoonheid van de oude patriciërshuizen en de middeleeuwse hofjes. We raden u aan voraal even (Rue St. Rome nummer 16 en 19 te bezoeken. Maar ook Rue Pargaminieres, Rue Suau en Rue Fermat zijn het waard om doorheen te slenteren. Sta eens stil op de bruggen van de brede Garonne met zicht op de oude Pont Neuf en de kaden die als klimmuren worden gebruikt.

In deze stad, gelegen in Zuid-Frankrijk, vind je wonderen zoals het neoklassieke Le Capitole op het centrale plein, de statige basiliek van Saint-Sernin (een UNESCO-site uit de 11e eeuw) en het Hôtel d’Assézat, waar een opmerkelijke kunstgalerie is gevestigd. Bovendien lopen er verschillende grachten met schaduwrijke wandelpaden door de stad, waaronder het idyllische Canal du Midi. Voor een aantal van de beste uitzichten over Toulouse kunt u een cruise maken op de rivier de Garonne, of gewoon zonnebaden op de oevers.

Toulouse is een stad vol geschiedenis en moderne snufjes.

Toulouse is het centrum van de Franse vliegtuigindustrie, maar ook de thuisbasis van de Europese ruimtevaartindustrie. Ook het hoofdkwartier van Airbus S.A.S. is hier gevestigd. Bij Aerospatiale kunt u de supersonische Concordes en de balugas, de walvisachtige transportvliegtuigen die onderdelen van de Airbus-machines af en aan vliegen bezichtigen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *