St. Sulpice sur Leze

Plaatsen > St. Sulpice sur Leze

St. Sulpice sur Leze is een van de stadjes, die als echte vestingen volgens een geometrisch plan zijn gebouwd. St. Sulpice is in 1257 gebouwd door Alphonse van Poitiers, broer van koning Lodewijk IX de Heilige en graaf van Toulouse

De kerk in dit soort Plaatsen staat buiten het centrum. Het zijn plaatsjes die communaal zijn van opzet. leder bezat een stuk grond van gelijke grootte.

Rondom het plein met gemeentehuis staan oude vakwerkhuizen en winkels onder een overdekte arcade-galerij.

Rijdt een keer vanaf St. Sulpice-sur-Lèze over de D74, welke weg langs de rechter oever van de Lèze voert, richting Beaumont-sur-Lèze. Al snel is rechts boven op de heuvels een schitterend voorbeeld van een oude Zuid-Europese windmolen (moulin à vent) te zien.

De 15e-eeuwse kerk heeft een achthoekige toren in Toulouse-stijl, maar deze is zo gebouwd dat het lijkt alsof er dubbel zoveel hoeken aanzitten. Een weldadig rustige kerk met een absoluut merkwaardige interieur. Er hangen niet alleen moderne, wat glitterachtige, lichtkronen in het schip, er zijn ook middeleeuwse muurschilderingen te zien en een heel lief beeld van een mollige Jezus die Jozef, z’n aardse vader, in de baard kriebelt. Loop vooral ook even de kloostertuin in, dan kun je door het oriëntaalse bladerdak de toren fotograferen, een zeskantige toren weliswaar, maar niet met gelijke zijden. In de kerk mooie fresco’s en deels door een glas in loodraam verdreven duivels die naakte stervelingen, hun zondenregisters op de borst, naar het hellevuur verwijzen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *