Domrémy-la-Pucelle

Domrémy-la-Pucelle is een dorp in de westelijke Vogezen, in de regio Lotharingen , aan de Maas, vlak bij het dorp mondt de rivier Vair uit in de Maas. Het dorp zou onopgemerkt blijven door bezoekers als het niet de geboorteplaats was van een van de grootste heldinnen in de geschiedenis van Frankrijk, Jeanne d’Arc (in Frankrijk liefkozend bekend als la Pucelle, vandaar de huidige naam van het dorp), die hier werd geboren. in 1412. Domrémy-la-Pucelle heeft maar 120 inwoners.

In dit dorpje werd Jeanne d’Arc geboren in 1412. Tegenwoordig kunt u het geboortehuis waar zij in 1412  werd geboren bezoeken dat vlakbij de kerk staat. Naast het geboortehuis is een bezoekerscentrum en een museum gevestigd. In dit museum krijgt u een idee over het leven en de verschillende heldendaden van Jeanne d’Arc.

De basiliek van Bois-Chenu, ook de basiliek Sainte-Jeanne-d’Arc,op 2 kilometer ten zuiden van het dorp Domrémy-la-Pucelle, is gebouwd op de heuvel waar Jeanne d’Arc de stemmen heeft gehoord om het land van de Engelsen te bevrijden. De basiliek, gebouwd tussen 1891 en 1926, vormt vandaag een belangrijk pelgrimsoord. In de basiliek is het levensverhaal van de in 1920 heilig verklaarde Jeanne d’Arc op grote schilderijen afgebeeld.

Het huis waar Jeanne d’Arc werd geboren ligt net achter de kerk in Domremy. Het is een vrij klein huis en er staan ​​geen meubels, dus een bezoek duurt niet lang. De gevel is een van de meest interessante kenmerken van het huis, met het snijwerk rond de deur en een standbeeld in een nis in de muur boven de ingang.

Het bronzen beeld van Jeanne d’Arc in de hoofdkamer van het huis was een geschenk van prinses Marie d’Orleans aan het begin van de 20e eeuw. Andere beelden van Jeanne d’Arc zul je in Domremy-la-Pucelle tegenkomen, bijvoorbeeld op het plein bij het huis, maar ook bij het oorlogsmonument en bij de ingang van het museum.

Door de eeuwen heen is het huis verbouwd en lange tijd in gebruik geweest als opslaggebouw, maar het is gerenoveerd en lijkt in essentie op de tijd dat Joan hier woonde, hoewel de aangrenzende huizen in de 19e eeuw zijn gesloopt, dus de huidige tuin is groter dan voorheen. In de 15e eeuw bezat de familie van Jeanne d’Arc ook 20 hectare grond, waar Joan de schapen van haar vader zou hoeden.

Ondanks het feit dat Jeanne d’Arc in Domremy-la-Pucelle geboren is, draagt ze de bijnaam “de Maagd van Orléans”.

Naast het huis waar Joan werd geboren, is er een klein museum genaamd Centre Johannique, waar je meer kunt leren over hoe het leven was in een dorp als Domremy in de 15e eeuw, vooral door de kostuums uit die periode in theatrale recreaties te zien.

In het centrum van Domremy-la-Pucelle kunt u, naast het huis waar Joan werd geboren, de kerk zien waar ze werd gedoopt en genieten van een mooi uitzicht over de Maas. De kerk in romaanse stijl is nu heel anders dan in de 15e eeuw: ze werd door de eeuwen heen verschillende keren vergroot en in het begin van de 19e eeuw werd de indeling omgekeerd, zodat de huidige ingang oorspronkelijk het koor van de kerk was.

De glas-in-loodramen in de kerk vertellen verhalen uit het leven van Jeanne d’Arc, en ook hier staan ​​nog diverse andere foto’s en beelden van haar.

Vervolgens kunt u de basiliek ongeveer een kilometer ten zuiden van het dorp bezoeken. De basiliek werd gebouwd aan het einde van de 19e eeuw en draagt ​​de naam Basilique de Bois-Chenu, naar het bos waar Joan haar verschijningen had (en vandaar de reden waarom de basiliek hier, buiten het dorp Domremy-la-Chenu) is gebouwd.

De buitenkant van de basiliek is typerend voor kerken uit de 19e eeuw en misschien niet erg interessant, maar binnen in de basiliek zijn het plafond en de ruimte rond het altaar versierd met mozaïeken en schilderijen en het is lekker licht, maar toch niet uitzonderlijk.

Attracties in de buurt

De Vogezen worden vooral bezocht vanwege het glooiende landschap, en steden in de regio die aangenaam zijn om te bezoeken zijn onder meer Toul en Commercy, beide vermeld als ‘mooie omwegen’ in Frankrijk.