Boulogne-sur-Mer

Plaatsen > Boulogne-sur-Mer

Boulogne-sur-Mer ligt aan de monding van de rivier Liane. Boulogne-sur-Mer is de grootste vissershaven van Frankrijk. 

Boulogne-sur-Mer is al een belangrijke havenstad sinds de Romeinse tijd, toen werd het de belangrijkste schakel voor de handel en de militaire bewegingen tussen Romeins Gallië en Engeland.

In later tijden hebben middeleeuwse graven van Boulogne een burcht gebouwd op een hoek van het oude Romeinse fort en de oude stad Boulogne-sur-Mer groeide op binnen de Romeinse muren. Aan de rivier groeide Boulogne-sur-Mer als een haven-en vissersdorp in de beschermende schaduw van het kasteel.

De Engelse koning Henry VIII belegerde Boulogne-sur-Mer vanuit zijn basis in Calais. Zijn stenen kanonskogels zijn nog steeds te zien in de crypte van de kathedraal.

De stad Boulogne-sur-Mer was Napoleon’s uitvalsbasis in zijn voorbereidingen op de invasie van Engeland in 1802-5.  Zijn leger bouwde een monument tot zijn eer – een kolom, met standbeeld van Napoleon bovenaan met uitzicht over het kanaal naar het land dat hij van plan was te veroveren. Nadat Napoleon werd verslagen in 1815, kwam de Franse monarchie terug op hun troon.

In de omwentelingen tijdens de Franse revolutie werd de kathedraal van Boulogne-sur-Mer verwoest. De katholieke kerk heeft besloten tot de wederopbouw van de kathedraal groter dan voorheen, het duurde 40 jaar (1827-1866) om de kerk te herbouwen. De crypte van de oude kathedraal werd bewaard.

Later, in het midden van de 19e eeuw, begon een lange rivaliteit met Calais voor de ontwikkeling van de veerdiensten over het Kanaal. De Folkestone Boulogne-route is ontwikkeld door stoomschepen en de Engelse spoorwegmaatschappij, die eigenaar was van de haven van Folkestone. Ze exploiteerden een aansluitende trein-schip-trein verbinding tussen Londen en Parijs, gericht op de vermogende reizigers. Tegenwoordig hebben de meeste veerboten gekozen voor de wat kortere route tussen Dover en Calais. Boulogne is in de steek gelaten door de grote veerdienstmaatschappijen in hun strijd met de tunnel.

Maar nog altijd is Boulogne-sur-Mer Frankrijk’s grootste vissershaven, met een grote vis markt. Daarnaast heeft Boulogne zich ontwikkeld tot aantrekkelijke badplaats, met Nausicaa, het zee-centrum van wereldallure; zandstranden en goede faciliteiten voor kinderen.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *