Beavais

Plaatsen > Beavais

De stad Beavais wordt gedomineerd door de magnifieke kathedraal St-Pierre. De kathedraal werd na de oorlog hersteld. De laatgotische gevels van het transept hebben een grote hoeveelheid beeldhouwerk, hetgeen ze 9ndrukwekkend maakt. Ook een bezicvhtiging van de binnekant loont de moeite. U treft uer ramen uit de 13de, 14de en 16de eeuw.

Naast de kathedraal vind U de Nationale Galerij voor het Tapijtwerk. Dit mueaum is gehuisvest in een modern gebouw waarin de archeologische resten van de oude galerij te zien zijn. De expositie bvestaat grotendeels uit Franse wandtapijten uit de 15de tot 20ste eeuw. Hetmuseum is op maandag gesloten. De oorspronkelijke kathedraal of Basse Ceuvre, 16de eeuw, is aangebouwd tegen het transept.

In het voormalige bisschoppelijk paleis, dat eind 16de eeuw gebouwd is, is het paleis van justitie en het departementale museum van de Oise gehuisvest. Vooral de imposante versterkte poort uit de 14de eeuw maakt indruk. Het museum is dagelijks open behalve dinsdag. In het museum treft u een aantal beelden van hout en steen uit de streek. Maar ook wandtapijten. Verder treft u er aardewerk uit de streek rond Beauvais (verglaasd keramiek, 16de-17de eeuw). Tot slot noemen we de Italiaanse en Franse schilderijen uit de 16de-19de eeuw, in art nouveau en art deco stijlen.

De kerk in het Zuiden van de stad gewijd aan St Etienne is gebouwd in Romaanse en gotische stijl met een mooi laatgotisch koor. Vooral de schitterende glas-in-loodramen van Engrand Le Prince uit de 16de eeuw vallen op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *