In 52 voor Christus wordt Parijs bezet door het Romeinse Rijk onder Julius Caesar. Parijs maakt vanaf dat jaar deel uit van het Romeinse grondgebied bekend onder de naam Gallië. Rond het jaar 250 wordt Lutetia tot het christendom bekeerd. De eerste kerken werden gebouwd. In de 4e tot de 9e eeuw wordt de nederzetting bezet door Frankische en Anglo-Normaanse stammen. Clovis I roept het koninkrijk Gallië uit en hernoemt Lutetia in Parijs.
In 1163 begint de bouw van de Notre Dame kathedraal. Voor de voltooiing van dit meesterwerk van vroeg gotische architectuur zijn uiteindelijk twee eeuwen nodig.
In de 12e en 13e eeuw worden andere belangrijke monumenten gebouwd, onder andere de Sorbonne en de Saint-Chapelle kathedraal. Het moeras (Marais) op de rechteroever van de Seine wordt in deze tijd drooggelegd en de stad breidt uit ten noorden van de Seine. Rond 1200 begint de bouw van een fort dat onder andere uit het Louvre bestaat, rond de middeleeuwse stad.
Al vanaf de 14e eeuw was Parijs al belangrijk voor de mode. Aan het eind van de 14e eeuw sterft bijna de helft van de bevolking van Parijs door de pest.
In 1449 verslaat Jeanne d’Arc met de Franse troepen de Engelsen. Zo eindigt in Orleans de Anglo-Normaanse bezetting van dit gebied van Frankrijk. De Engelsen worden uiteindelijk volledig uit Frankrijk verdreven in 1453.
Op 14 juli 1789 wordt de Bastille gevangenis in Parijs bestormd en in brand gestoken. Deze gebeurtenis markeert het begin van de Franse Revolutie.
In het midden van de 19de eeuw wordt het moderne Parijs, dat tot de dag van vandaag bestaat gebouwd door Baron Haussmann, onder leiding van Napoleon III. De brede boulevards vervangen de meeste smalle, nauwe middeleeuwse straten van de oude stad. Tegenwoordig vindt u nog eeuwenoude woonhuizen aan de oevers van de Seine, de rivier die dwars door Parijs stroomt. Dat is het oudste deel van Parijs.
In 1940 valt Nazi-Duitsland Parijs binnen en marcheren Duitse soldaten op de Champs-Elysees. Een periode van vier jaar bezetting begint. Generaal Charles de Gaulle vlucht naar Londen en leidt een verzetsbeweging uit het buitenland
In 1944 ontsnapt Parijs, bij de bevrijding, aan de vernietiging door de nazi’s als een officier weigert te voldoen aan Hitlers orders.