De baguette dreigt uit het Franse straatbeeld te verdwijnen. Het lange, dunne, ambachtelijk gebakken stokbrood verliest in Frankrijk steeds meer terrein aan andere broodsoorten en pap.
Gingen vroeger de kinderen met een traditionele tartine (stokbrood besmeerd met boter en jam) naar school, tegenwoordig nemen ook zij liever een voorverpakte snack mee.
Volgens cijfers van de Nationale Federatie van Bakkers leiden de veranderde eetgewoonten jaarlijks tot de sluiting van drie- tot vierhonderd familiebakkerijen, waarvan Frankrijk er in 1995 nog zo’n 35 duizend telde.
Ook de supermarkten zijn schuldig aan het met uitsterven bedreigde stokbrood. De grootwinkelbedrijven verkopen weliswaar baguettes, maar dan wel de diepgevroren fabrieksvariant. Het is een probleem dat de Fransen langzaam maar zeker gewend raken aan de slechte kwaliteit van dat fabrieksbrood en niet meer weten hoe een verse baguette smaakt.
In een reclamecampagne van de Associatie van Franse Molenaars rond de warm gebakken baguette. werd in 1995 onomwonden gesteld dat het bij uitstek nationale symbool tot folklore is gedoemd wanneer de consument de voorkeur blijft geven aan de take-away-pizza, de hamburger of de volkoren boterham. ‘Stokbrood is een deel van onze nationale identiteit’, zei minister Philippe Vasseur van Landbouw bij de start van die campagne.
Ingrediënten
- 500 gram tarwebloem
- 280 á 300 gram lauwwarm water
- half zakje gedroogde gist
- 10 gram zout
- 10 gram boter
Bereiding
- Maak van de ingrediënten een vrij slap gewoon gistdeeg. Laat het deeg in een gesloten pan ca. 20 minuten rijzen bij ca. 25 graden C.
- Daarna uit de pan nemen, platslaan, opvouwen en opnieuw 15 minuten in de pan doen en deze sluiten.
- Gebruik bij deze bewerking zo weinig mogelijk bloem. Pan en werkplank desgewenst iets invetten. Alleen bij het vormen mag een beetje bloem worden gebruikt. Bedenk dat het wettelijk in Frankrijk niet toegestaan is om vet toe te voegen aan het standaard brood. Gebruik dan ook zo min mogelijk vet om de originele Franse smaak te krijgen. Het gevolg van het ontbreken van vet is een krokante korst.
- Na de tweede keer rijzen het deeg verdelen in 3 drie stukken van ca. 270 gram en deze nog 10 á 15 minuten afgedekt laten rijzen.
- Vervolgens vormen tot stokbroden door de deegstukjes iets plat te slaan, ze vervolgens op te rollen en deze rol op de gewenste lengte te brengen.
- De gevormde broden nu op een licht ingevette bakplaat leggen met ca. 7 cm. onderlinge afstand.
- Afdekken met een droge theedoek en laten rijzen bij een temperatuur van ca. 26 graden C. gedurende ca. 50 minuten.
- Nu de deegstukken met een scherp mesje enkele schuine insnijdingen geven, bedoeld om het deeg op deze plaatsen te laten scheuren.
- Plaats de broden nu in de voorverwarmde oven bij een temperatuur van ca. 230 graden C. en bak ze bij 210 graden C. krokant gedurende 25 á 30 minuten.
- Stokbrood zo warm mogelijk eten.