Recepten > Kippetourte met sjalotten en dragonsaus.
Ingrediënten
- gebraden kip (bv. 1 borst + 1 bout)
- 60 g boter
- 3 vellen brik
- 200 g Parijse champignons
- 1 eetlepel fijngesneden dragon
- 1 eiwit
- 8 sjalotten
- 1 bosje tijm
- 20 cl room
- 2 dl kippenbouillon
- olijfolie
- zout en peper van de molen
Bereidingswijze
- Schil de 6 sjalotten, leg ze in een pannetje en bedek ze met olijfolie, fruiten en 40 à 45 minuten laten konfijten.
- De duxelle bereiden:
- 200 g witte parijse champignons wassen, het uiteinde van de voet wegsnijden, daarna fijnhakken.
- 2 sjalotten schillen en fijnhakken. Eén eetlepel boter in een cocotte smelten.
- De fijngehakte sjalotten fruiten, vervolgens de gehakte champignons.
- Doe er een bosje tijm bij, veel peper en normaal gezouten. Laat het sap van de champignons goed drogen, zonder aanbranden, voordat u er 20 cl room aan toe voegt. Laat indikken, af en toe roeren.
- De oven op 180°C voorverwarmen.
- De rest van een gebraden kip (bv één bout en één borst) in schijfjes snijden.
- Gebakjes in individuele vormen bereiden:
- 3 gebakvormpjes van ongeveer 10 cm doormeter kiezen. Elke vorm met een blaadje brik bekleden. Leg er dan stukjes kip in, voeg er 2 eetlepels duxellen aan toe, plaats daarboven 2 gekonfijte sjalotten en druk lichtjes aan.
- Doe wat eiwit met een penseeltje op de brik dat nog zichtbaar is (enkel op de kant naar u gericht). Plooi elk velletje dicht over de garnituur, en snij het overtollige brik weg.
- Draai alle vormen om op een bakplaat en haal het vormpje er af. Plaats de plaat in de oven en laat 5 minuten op 180°C bakken.
- Het dragonsap bereiden:
- 2 dl vleesbouillon aan de kook brengen in een pan en indikken tot de helft van het vocht overblijft.
- Doe er beetje bij beetje stukjes koude boter in terwijl je met de garde steeds roert.
- Voeg er tot slot één eetlepel fijngesneden dragon aan toe en klaar is uw saus.