Cordes sur Ciel

Plaatsen > Cordes sur Ciel

Een van de allermooiste middeleeuwse (kunstenaars)dorpjes in Frankrijk, de parel van de bastides. Dit perfecte voorbeeld van stedelijke bouwkunst van het begin van de 13e eeuw, de bastide, dankt zijn naam aan de hoge ligging op een bergkam

Cordes of voluit Cordes sur Ciel werd in 1222 gesticht door Raymond VII, graaf van Toulouse. Laatstgenoemde is de zoon van Raymond VI die indertijd tijdens de kruistocht tegen de katharen het onderspit moest delven (zelfs uit Toulouse verdreven werd) tegen de kruisvaarders (kruistocht tegen de katharen, niet tegen moslims) aangevoerd door Simon de Montfort. Simon de Monfort mocht dan wel door zijn militair genie erin geslaagd zijn de gebieden van de graven van Toulouse in te palmen, uiteindelijk zal het de diplomatieke kunde van Raymond VI en de strategische kunde van diens zoon Raymond VII zijn waardoor laatstgenoemde stilaan het gebied stelselmatig op Amaury de Montfort (zoon van Simon de Montfort) terug zal veroveren.

Het is in dit kader dat de oprichting van Cordes gezien moet worden: de bevolking die in de voorbije jaren door kruisvaarders onder leiding van Simon de Montfort geplunderd en mishandeld was, heeft behoefte aan een verdedigbare vestiging, die als steunpunt kon dienen voor de graven van Toulouse.

Van de Kruistocht tegen de Katharen (na 1209) tot de Frans-Engelse of 100-jarige oorlog (1337-1453) zijn in zuidwest Frankrijk meer dan 200 nieuwe stadjes, Villeneuves, gesticht. Men noemde het een Castelnau als het bij een kasteel, een Sauvetat als het bij een klooster gesticht was en een Bastide, als er op het moment van stichting nog geen vesting lag. Na de 13de eeuw werd de naam Bastide algemeen. Aangezien er op de plaats waar Cordes zich bevindt nog geen stad was, betreft het hier dus een bastide.

Als eerste bezienswaardigheid dienen de verschillende ommuringen met bijhorende toegangspoorten vermeld te worden (Porte de la Jane, Porte du Vainqueur, Porte des Ormeaux, Portail Peint). Voorts wordt de stad gekenmerkt door 2 loodrechte assen, waarvan 1 de hoofdstraat is. Op het kruispunt bevindt zich “la halle” dat dienst deed als een soort marktplaats. Onder deze overdekte marktplaats bevindt zich een put van ongeveer 85m diep die in geval van belegering als drinkwaterreserve dienst moest doen (veel belegeringen waren in die tijd succesvol vanwege het voedsel-en vooral drinkwatertekort van de belegerden).

Cordes ontwikkelde zich als een welvarende handelsstad en daarvan getuigen de mooie huizen in gotische stijl op de hoofdas, de Grand-rue: Maison Prunet, Maison du Grand Fauconnier, Maison du Grand Ecuyer, Maison du Grand Veneur, en vele andere huizen die het bezichtigen van Cordes de moeite waard maken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *