Plaatsen > Calais
Calais is een stad in Frankrijk, onder in het departement Nauw van Calais. Calais heeft ongeveer 80.000 inwoners.
In de Eerste Wereldoorlog was Calais de belangrijkste plaats waar de Britse troepen aan land kwamen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben in de stad zware gevechten gewoed waardoor in 1940 en 1944 veel schade werd toegebracht.
De stad Calais ligt op de plaats waar de kortste afstand tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is; aan het zogenaamde Nauw van Calais. Aan de andere kant van het Kanaal ligt de stad Dover in Engeland. Calais is een belangrijke zeehaven. Vanuit Calais gaan vele veerboten naar Engeland.
Door de relatief korte afstand naar Engeland is in de buurt, in Sangatte, de Kanaaltunnel aangelegd. De kanaaltunnel is de langste spoortunnel van Europa. Door deze tunnel, die meer dan 50 km lang is, rijden de Eurostar-hogesnelheidstreinen onder de zee heen en weer tussen Calais in Frankrijk en Folkestone in Engeland.
In de bossen rond Calais leven vele illegalen wachtend op een kans om de oversteek naar Engeland te maken. Goede opvang voor deze illegalen is er niet. Het Rode Kruis opvangkamp in het naburige dorp Sangatte is enkele jaren geleden gesloten onder druk van de Engelse regering. Het opvangkamp had volgens hen een aanzuigende werking op vluchtelingen die als verstekeling per boot of trein naar het Britse Dover probeerden te reizen. In 2002 verbleven er circa 2500 illegalen in en rondom Calais. Hoewel het aantal vluchtelingen na het sluiten van de opvang fors is gedaald, zijn de omstandigheden waaronder de illegalen moeten leven sindsdien wel sterk verslechterd.